blaklockan.blogg.se

Klackerups förskola, avdelning Blåklockan. En förskolegrupp i Halmstad

Blåklockans informationsblad april-2013

Publicerad 2013-04-13 11:51:00 i Månadsblad,

Vi har under det pedagogiska året arbetat mycket med ”Jag och min omvärld”.
Vi har på Förskolan tillämpat ett demokratiskt arbetssätt där barnen aktivt har deltagit. Vi strävar efter att barnen är delaktiga i sin egen kultur och utvecklar känsla och respekt för andra kulturer. Vi har använt oss av den mångkulturella almanackan som en del i verksamheten. Vi har intervjuat barnen för att lyfta barnens intresse. På detta vis får barnen ta ansvar och kan på så sett påverka förskolans klimat ytterligare. Vi har också tagit del av barnens tankar i arbetet kring Likabehandlingsplanen. Under våren kommer vi ytterligare arbeta med barns ansvarstagande genom att träna ansvarstagande och empati genom djurövningar och materialet Mini Rede (respekt, empati, djur och etik). Empatiutvecklande övningar för barn i förskolan med läroplanen i fokus. Vi kommer även att få hjälp av vår specialpedagog Gunilla med kartläggning i barngruppen.
Vi kommer att synligöra vårt arbete och vårt förhållningssätt när det gäller att utveckla barnens ansvarstagande.

Vi ska vara tydliga mot barnen i våra förväntningar på vad som är deras ansvar.

Vi ska påminna barnen om överenskommelser så de har möjlighet att lyckas.

Följa upp hur de tagit sitt ansvar.

Uppmuntra framsteg.

Vi behöver er hjälp!

Prata gärna med era barn om hur man tar ansvar för sina handlingar och hur olika handlingar kan få olika konsekvenser. Vad kan ni bidra med hemma så att barnen lär sig ta ansvar?

FÖRSKOLA OCH HEM

Vårdnadshavare har ansvaret för sina barns fostran och utveckling. Förskolan ska komplettera hemmet genom att skapa bästa möjliga förutsättningar för att varje barn ska kunna utvecklas rikt och mångsidigt. Förskolans arbete med barnen ska därför ske i ett nära och förtroendefullt samarbete med hemmen. Föräldrarna ska ha möjlighet att inom ramen för de nationella målen vara med och påverka verksamheten i förskolan. Att förskolan är tydlig i fråga om mål och innehåll är därför en förutsättning för barnens och föräldrarnas möjligheter till inflytande.

Vi har under året även arbetat med vårt temat Insekter.

På avdelningen har vi haft samlingar i smågrupper och i storgrupp. I de mindre grupperna kan problemlösning med reflektion och diskussion i vardagen prioriteras. I stor gruppen prioriteras sång och musik.

Vi erbjuder utvecklingssamtal under april-maj.

Ta gärna kontakt med oss om en tid. Barn som börjar i förskoleklass efter sommaren kommer att få ett utskolningssamtal.

Utflykt till ”Pippilekplats” Norrekattspark onsdagen den 22 maj.

Barnen har önskat att ta med egen matsäck. Därför behöver vi hjälp hemifrån med att barnen har med egen matsäck denna dag och kläder efter väder. Vi går från förskolan kl 9.00 beräknas vara hemma 13.00.

Grillkväll tisdag den 28 maj kl: 16.30

Hoppas vi att ni vill vara med och grilla en stund på kvällen. Vi tänder grillar och ni tar med det som ni vill grilla. Barnen bjuder på kaffe och kaka samt härlig sång. Det finns då tillfälle till att titta på barnens dokumentation och utställning.

Barn som slutar kommer också att ha en liten avslutningsfest

tisdagen den 11 juni. Kl: 9.30

Ni är alltid välkomna att höra av er om ni funderar över något. Vi som arbetar på Blåklockan önskar ett gott samarbete med er som vårdnadshavare.

Blåklockan arbetar för att upptäcka, undersöka, utforska, uppleva, utvärdera. Detta för att få utveckling för alla barn i verksamheten.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv